tr?id=173120210563965&ev=PageView&noscript=1 Villasavarydema - Vakantie in Zuid-Frankrijk

Carcassonne

De oude, ommuurde stad van Carcassonne (La Cité) behoort, naast de Eiffeltoren in Parijs en Mont Saint Michel, tot de top drie van Frankrijk als het gaat om toeristische trekpleisters.

Dit Unesco wereld erfgoed is een ‘must-see’ als u in de buurt bent. Dit gigantische kasteel is meermalen gebruikt als filmdecor voor speelfilms als ‘Lancelot’ en ‘Brief aan de Koning’. U waant zich echt even in de Middeleeuwen. Het is wel verstandig om uw bezoek goed te plannen, want het kan er in het hoogseizoen erg druk zijn.

Vanuit Villasavary is het nog geen half uur rijden. Het uitzicht op de oude stad van Carcassonne vanaf de autobaan is fenomenaal. De parkeerplaats die daar speciaal voor is gemaakt heet niet voor niets La Belvedère de la Cité.

Strand en zee

Op ruim een uur rijden van Villasavary liggen de stranden van de Middellandse Zee: Narbonne Plage, Valras Plage, Gruissan, Argelès sûr Mer en Coullioure zijn de bekendste, maar er zijn er uiteraard veel meer. Het kost in de regel niet veel moeite om dichtbij het strand te parkeren.

Om de ergste drukte in het hoogseizoen te vermijden is het slim om in de tweede helft van de ochtend heen- en pas in de vooravond terug te rijden. ’s Middags lekker lunchen bij één van de vele (vis)restaurantjes en dan pas tegen het einde van de dag op de lokale markt wat lekkere spullen halen voor een ‘laat diner ’s avonds op het terras in Villasavary’, is een aanrader.

Molens

Het kan heel hard waaien in de omgeving van Villasavary en daarom ziet u in directe omgeving van het dorp veel windmolens. In het dorp, vlakbij het huis, staat een fraai gerestaureerd exemplaar. De heuvels rondom Villasavary worden niet voor niets ‘Collines des Vents‘ (windheuvels) genoemd.

Deze heuvels zijn tevens het voorportaal van de Pyreneeën. Vanuit het dorp, vlakbij het voetbalstadionnetje, beginnen veel gemarkeerde wandelingen en Mountainbike Routes met diverse moeilijkheidsgraad en afstanden.

Steden & cultuur

In de directe omgeving van Villasavary liggen diverse steden die een bezoekje waard zijn. Prachtige steden als Toulouse, Narbonne, Beziers, Albi en Montpellier zijn zeker een dagtocht waard, maar kleine stadjes in de directe omgeving zoals Limoux, Mirepoix, Castelnaudary, Revel en uiteraard Carcassonne met hun uitgebreide lokale markten, terrassen en restaurantjes zijn wellicht nog authentieker en sprekender voor het goede leven in deze rijke streek.

Katharen

De Languedoc staat ook bekend als plek waar de Katharen zich tijdens de Middeleeuwen hadden gevestigd. Er is, ook hier, veel gevochten uit naam van het geloof.

De Katharen (lees ketters) verzetten zich, vaak geweldloos, tegen de Roomse kerk en velen hebben dat met de dood moeten bekopen. Aan de vele burchten en kastelen in de omgeving kleven vele legendes en niet alleen trieste, maar ook heroïsche verhalen.

In Rennes le Chateau, op driekwartier rijden van Villasavary, zou: ’The Holy Grail’ zijn gevonden. Op Monsegur, een klein kasteel (en nu een ruïne) op ruim 1200 meter hoogte in de Pyreneeën, weigerden in het jaar 1244 de laatste Katharen zich over te geven aan de katholieke kruisvaarders. De afloop laat zich raden…

Pyreneeën

Vanuit Villasavary bent u binnen het uur in de hoge Pyreneeën. Een waar Eldorado voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers in het algemeen.

Dit scheidingsgebergte tussen Frankrijk en Spanje staat bekend om zijn nog ongerepte en rauwe natuur. Het bergstaatje Andorra is een dagtocht zeker waard, maar pas op, deze rit is bij velen zeer populair.

Alcohol, sigaretten en brandstof zijn er vanwege het gunstige belastingklimaat zeer goedkoop. De weg erheen, en dan vooral het laatste stuk over de ruim 2400 meter hoge bergpas Porte d’Envalira, is regelmatig één langgerekte file omhoog en omlaag.

Canal du Midi

Het Canal du Midi is een bijzonder kunstwerk in het zuiden van Frankrijk. De Fransen zijn daar, terecht, zeer trots op. Deze kunstmatige aangelegde waterweg maakt deel uit van de verbinding tussen Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan.

Het Canal du Midi wordt gevoed vanuit een bron in het Montagne Noir en dat water loopt via een ingenieus mini-kanalenstelsel naar beneden. De tocht per boot via het kanaal is zeer populair, maar uw geduld wordt daarbij wel op de proef gesteld.

Maar liefst 65 sluizen liggen in deze 250 kilometer waterweg. Ook veel fietsers en wandelaars ervaren langs deze bijzondere waterweg hun eigen Pelgrimstocht.

Hank Ydema

  • T. +31 (0)6 149 984 29
  • E.

Copyright © - Villasavarydema, Alle Rechten Voorbehouden.
Ontwerp en realisatie - WSonline